Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Συνταγή για παρασκευή οξέων

Σήμερα αγαπητοί μου bloggers θα σας παρουσιάσω μια απλή συνταγή για υδρόλυση εστέρων προς οξέα, μια συνταγή χρήσιμη για κάθε νοικοκυρά.


Το πρώτο στάδιο όπως πάντα είναι η ζύγιση των απαιτούμενων ποσοτήτων στον ηλεκτρονικό ζυγό για μέγιστη ακρίβεια. Ο συγκεκριμένος ζυγός είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας καθώς επιτρέπει τη ζύγιση μικροποσοτήτων με ακρίβεια πλάστιγγας νταλίκας.







Στη συνέχεια αγαπητοί μου αναγνώστες στήνουμε την πειραματική διάταξη που απαρτίζεται από τα ακόλουθα: σφαιρική φιάλη, παγόλουτρο για θερμοκρασίες Σιβηρίας και μαγνητικό αναδευτήρι. Στη φωτό μπορείτε να δείτε και τον υπεσύγχρονο θάλαμο ανάπτυξης TLC (βλ. παρακάτω) που αποτελείται από ένα βαζάκι μαρμελάδας.



Φυσικά η όλη διάταξη είναι μέσα στον απαγωγό μας.

Απαγωγός = μεγάλος απορροφητήρας που του έχουμε δώσει αρχαιοελληνικό όνομα για να ακούγεται πιο επιστημονικο (Μπαμπινιώτης)




Η πρόοδος της αντίδρασης ελέγχεται με TLC ( Thin Layer Chromatography) ή χρωματογραφία λεπτής στοιβάδας. Επειδή οι ουσίες δεν απορροφούν στο ορατό εύρος ακτινοβολίας (δλδ είναι αόρατες) τις βάζουμε κάτω από μια λάμπα UV (Ultra Violet - Υπεριώδες) και τσουπ, εμφανίζονται τα πάντα.

UV = κάτι σαν black light για τους αδαείς


Στο τέλος κάνουμε εκχύλιση με σύστημα EtOAc-H2O (οξικός αιθυλεστέρας- νερό). Μπορείτε να διακρίνετε την διαχωριστική χοάνη μάρκας Delonghi και την οποία θα βρείτε στο Cook Shop της γειτονιάς σας. Φυσικά η ουσια μας μας θα παραληφθεί από την οργανική φάση (δλδ τον οξικό αιθυλεστέρα).




Για να εξατμίσουμε την οργανική φάση θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το απλό και συνηθισμένο μηχάνημα το οποίο λέγεται RotaVapor (θα μπορουσε να λεγόταν Στροβιλοεξατμιστής ελληνιστί).





Το στερεό υπόλειμμα είναι το προϊόν μας. Με λίγη φαντασία μπορείτε να το διακρίνετε στον πάτο της υπέροχης αυτής σφαιρικής φιάλης 1000 ml. Δεν είναι κουκλί?









Στο τέλος πλένουμε τα γυαλικά μας γιατί η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 5 ώρες περίπου.

Θα τα πούμε αύριο ξανά με μια απλή συνταγή για να φτιάξετε οικιακές αμφεταμίνες και να τρελάνετε τους καλεσμένους σας. Στην κυριολεξία.

Καλή σας όρεξη

1 σχόλιο:

Harry είπε...

Αγαπητη κυριε Γιαννη,
οι εστερες που χρησιμοποιειται ειναι βιολογικοι; Εγω δεν βαζω στο τραπεζι μου οτι και οτι! Θελω η αλκοολη και το οξυ που τους εφτιαξαν να ειχαν πολυ χωρο στην κωνικη φιαλη που στροβιλιζοταν και να μην ηταν κλεισμενες σε κανενα δοκιμαστικο σωληνα των 10ml!

Σκεφτεστε να ανοιξετε John's house για να βρισκουμε ευκολα ολα τα καταπληκτικα εργαλεια που χρησιμοποιησατε; Τουλαχιστον καντε καμμια συνεργασια με εταιρεια telemarketing.